dodaj do schowka
Kupując ten produkt otrzymasz od nas 145 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.
Citrus Limon Siracusano
Ta odmiana narodziła się na pięknej Sycylii na południe od Syrakuz skąd wzięła swoją nazwę. Roślina ma tendencje do krzaczastości, jeśli jest przycinana co roku i charakteryzuje się wysokim rozwojem wegetatywnym. Liście są lancetowate, o ciemnozielonym kolorze. Owoce eliptyczne, nieco większe niż u zwyczajnych cytryn i są także bardzo soczyste o wysokiej kwasowości a także krótkim czasem opadania po dojrzewaniu. Na tej odmianie możemy znaleźć kilka cierni. Kwitnienie zwykle występuje wiosną, ale niektóre kwiaty mogą pojawić się również w innych porach roku. Dojrzewanie odbywa się między grudniem a marcem, w zależności od warunków klimatycznych.
Owoce mają bardzo intensywny smak dzięki czemu doskonale nadają się do produkcji nalewek, słodyczy czy aromatów, Bardzo cenione są także do podawania z rybami.
Wymagania świetlne: Roślina potrzebuje sporo światła, latem może być na zewnątrz w stanowisku osłoniętym od wiatru, w okresach przejściowych wewnątrz pomieszczeń (południe, wschód lub zachód) zaś zimą ważniejsza od warunków świetlnych jest temperatura hibernacji
Podlewanie: Latem podlewamy dość często, podłoże powinno z wierzchu przeschnąć pomiędzy kolejnymi podlewaniami. Podczas zimowania sporadyczne raz na kilka tygodni.
Nawożenie: Najlepiej nawozić regularnie, co trzecie/czwarte podlewanie z dodatkiem odżywki
Przesadzanie: Młode rośliny należy przesadzać co rok, starsze co dwa lata najlepiej wczesną wiosną zanim roślina wypuści przyrosty/kwiaty.
Podłoże: Ziemia do cytrusów, z dodatkiem torfu o pH 5,5-6,5, musi być żyzna i dość przepuszczalna choć w naturalnych warunkach cytrusy rosną także w twardym podłożu gliniastym
Inne zabiegi: Hibernacja zimą (temperatura 8-13°C), przycinanie odrostów kilka razy w roku